Podcast Zorg op Zaterdag: vertel mij niet hoe IK zorg moet verlenen!

Vertel medewerkers in de zorg niet hoe ze met bewoners om moeten gaan. Dat weten ze zelf wel.

 

Lieke vertelt over haar eigen deelname in de pilottraining welke een weekend duurde. Nadat ze erin was gestapt met de gedachte: "Vertel mij niet hoe ik met bewoners om moet gaan" ontstonden er enorm veel onverwachte situaties en kreeg ze vele eyeopeners over haar eigen gedrag naar bewoners. Ze werd geconfronteerd met het gevoel echt afhankelijk te zijn van een zorgsysteem wat maakte dat ze regelmatig erg boos werd en als puber tegen de regeltjes ging vechten. Herkenbaar met de praktijk? 100%!

Waar komt onbegrepen gedrag vandaan? Het zijn signalen van frustraties die afgegeven worden. 

 

Na alle confrontaties kwam de reflectie.  

"Hoe vaak heb ik wel niet de voordeur op slot gedraaid na mijn late dienst terwijl er bewoners binnen waren die nog geen slaap hadden maar wel op bed moesten blijven liggen?"

"Hoe leren we meebewegen in plaats van te sjorren aan bewoners?"

 

Het heeft Lieke veel diepgang gegeven in haar werk én in de zorg voor haar moeder die in haar laatste levensfase Alzheimer kreeg. Tot het laatste moment bleef Lieke alert op de eigen regie van haar moeder. Hoe klein die uiteindelijk ook werd. 

 

De ervaringstrainingen zijn ontwikkeld omdat Lieke hoopt hiermee te stimuleren dat we stoppen met praten over zorg en de zorg weer meer gaan voelen.  


Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.