Onze blogs

Werken in de zorg geeft veel stof tot nadenken. Bovendien maken we bijzondere situaties mee tijdens onze workshops, trainingen en opleiding.

De Keerzijde gaat onder je huid zitten. Je vergeet het nooit meer. 

 

Deze herkenning en nieuwe ideeën uit de praktijk delen we graag met je in blogs.


Ik

verbaasde

mezelf!

De 7 voordelen van onze ervaringstrainingen

Mei 2022

Wat levert een ervaringstraining van De Keerzijde mij, mijn team en onze bewoners op? Voordat managers en teamleiders in de zorg besluiten onze trainingen te starten, willen ze natuurlijk eerst weten waarom precies. Wat is de meerwaarde? In dit blog presenteren we je de 7 voordelen!

Lieke schrijft: Trots op mijn stagiair Modaser

April 2022

Een half jaar geleden wist deze super enthousiaste jonge knul uit Soedan niet hoe hij aan een stageplaats in de ouderenzorg kon komen. Hij volgde op dat moment de speciale Entree opleiding voor anderstaligen waarvoor een stage op niveau 1 simpelweg niet te vinden was. Ondanks zijn enorme drive... Maar één ding wist hij zeker: het gaat me lukken, want de ouderenzorg is het voor mij. Geen twijfel mogelijk.

Lieke schrijft: Waarom zou je eigenlijk aardig zijn?

November 2020

Mijn moeder had Alzheimer. We ontdekten het pas toen mijn vader overleden was. Hij had het al die tijd voor zich gehouden en ervoor gezorgd dat thuis alles gewoon door was gegaan.

Mijn vader had zich er dus voor geschaamd. Dat vond ik heel naar om te ontdekken. 

Als dochter werd ik geconfronteerd, samen met mijn broers en zussen, met de organisatie van zorg aan de andere kant dan dat ik als professional gewend was. Ik werd ineens onderdeel van afhankelijke familie. Dat vond ik best heftig.

Lieke schrijft: Die ene nog te gaan

Juni 2020

Vorige week zat ik, sinds lange tijd want ik kom er gelukkig bijna nooit, weer eens in de wachtkamer van mijn huisartsenpraktijk.

Wanneer ik daar ben kijk ik altijd nieuwsgierig rond of er iets veranderd is of niet. Zeker in deze tijd ben ik benieuwd naar hoe ook zij op creatieve manieren de veiligheid voor zichzelf en voor hun patiënten weten in te bouwen. Geen folders in de rekken, kinderspeelgoed achter slot en grendel en iedereen moet handen desinfecteren voor binnenkomst.

Het gaf mij een veilig gevoel en dat is altijd fijn als je daar moet zijn.

 

Lieke schrijft: Omdenken in de zorg

November 2019 geplaatst op website van Omdenken.

Een paar jaar geleden trok ik samen met mijn zorgcollega's de stoute schoenen aan. We huurden een huisje op een vakantiepark en zijn een weekend lang verpleeghuis gaan spelen. Vroege en late diensten wisselden elkaar af en de afspraak was: gebruik zoveel mogelijk de ervaring van de werkvloer en dus de handelingen, regels en de activiteiten van alledag. Ik werd van het ene op het andere moment bewoner en belandde in een systeem waar ik zelf geen regie meer over had. 

Lieke schrijft: Waar kies jij voor bij het aannemen van nieuwe collega’s?

Oktober 2019

De ouderenzorg wordt steeds complexer. Waar vroeger iedereen die het wilde vanaf zijn 65e een plekje kon vinden in een ‘bejaardentehuis’ is dat nu ondenkbaar. Het aantal 65-plussers is door de babyboom na de Tweede Wereldoorlog groter dan ooit. Er is simpelweg geen plaats meer voor zoveel ouderen in de zorglocaties. Als oudere moet je heel wat mankeren, wil je een indicatie kunnen krijgen voor een woonzorgcentrum. Daarbij hebben wij heel veel nieuwe collega's nodig.

Maar wat is daarbij belangrijk?

Lieke schrijft: Er is nog leven na Alzheimer!

September 2019

Soms kom je op zorglocaties waar je mond openvalt van verbazing. Zo’n plek is ouderenlandgoed Grootenhout in het Brabantse Mariahout. Een landgoed voor ouderen met dementie. Zij beleven er hun laatste levensfase met veel bewegingsvrijheid en omringd met liefde. Het landgoed is opgericht in 2009 door het stel Noudje van Bussel en Doris van Vuuren. Daar waar voor velen het leven stopt bij de diagnose Alzheimer, bewijzen Noudje en Doris dat er leven is ná Alzheimer.

Lieke schrijft: Uit de uitkering

September 2019

De Keerzijde helpt statushouders de opstap naar een betaalde baan maken.

 

Er is veel te doen over vluchtelingen in Nederland. Vaak leeft het beeld dat ze niet willen werken. De praktijk wijst gelukkig anders uit. Veel statushouders werken als vrijwilliger. Ze willen zich nuttig maken en zo iets terug doen voor de steun vanuit onze samenleving. Velen willen ook graag betaald werk, maar beschikken hiervoor niet over de juiste papieren.  

Lieke schrijft: Vooroordelen

Augustus 2019

Tja, vooroordelen.

Voor iemand die statushouders wil ondersteunen, moet ik bekennen dat ik er ook regelmatig last van heb. Als ik een aantal keren achter elkaar het huiswerk van een student niet toegestuurd krijg, denk ik al snel: ze zal er wel geen zin in hebben. Laatst kwam ik dan ook een beetje boos binnen bij een afspraak. Ik wilde de studente zeggen dat ik niet voor niks zoveel tijd in gesprekken met elkaar steek. Dat ik er op zijn minst graag serieuze inzet voor terugzie.

Lieke schrijft: Trots op mijn stagiair Modaser

April 2022

Een half jaar geleden wist deze super enthousiaste jonge knul uit Soedan niet hoe hij aan een stageplaats in de ouderenzorg kon komen. Hij volgde op dat moment de speciale Entree opleiding voor anderstaligen waarvoor een stage op niveau 1 simpelweg niet te vinden was. Ondanks zijn enorme drive... Maar één ding wist hij zeker: het gaat me lukken, want de ouderenzorg is het voor mij. Geen twijfel mogelijk.

"Kennis is slechts de briljantheid in de organisatie van ideeën. Het is geen ware wijsheid. De ware wijsheid gaat voorbij aan kennis."

 

- Confucius -

Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.