Ons team

De Keerzijde werkt met een flexibel team bestaande uit freelancers en ZZP-ers dat naast het werken in de zorg deelnemers in onze trainingen een onvergetelijke ervaring meegeeft. 

 

Alle teamleden hebben ruime praktijkervaring in de zorg én zelf de 24 uurs ervaringstraining doorlopen. 
Daarbij hebben de coaches een coachopleiding en vele jaren ervaring met het ondersteunen van teams.

Lieke du Bois

Oprichter/Coach


Na 25 jaar ervaring in de GHZ zorg gewerkt te hebben ben ik als ondernemer in 2005 verder gegaan. Mijn ultieme doel was en is: medewerkers ondersteunen, inspireren en uitnodigen hun kracht en positieve energie op te pakken. Zelfreflectie behoort een vanzelfsprekendheid te zijn voor iedereen werkzaam in de zorg. Besef wat het effect van je gedrag is op de afhankelijke persoon naast je. Ik benoem graag de valkuilen die in de praktijk op de loer liggen en waar ik zelf vaak ingestapt ben. Het veel te veel zorgen voor bijvoorbeeld waarbij ik de regie als vanzelf overnam van anderen.

 

Om dit alles te kunnen realiseren zocht ik een team zeer ervaren en inspirerende zorgprofessionals met een goed gevoel voor humor. Met dit team wilde ik daadwerkelijk het verschil gaan maken in de zorg. 

En zie hier: Het is het team van De Keerzijde geworden! 

 

Waarom doe je wat je doet (voor De Keerzijde)?

Ik geloof in de kwaliteiten van medewerkers op de werkvloer. Bewoners, patiënten, cliënten en hun families zijn afhankelijk van hun. Alles en iedereen binnen een zorgorganisatie behoort zich hierop te focussen. Investeren in de  ondersteuning voor medewerkers komt de kwaliteit direct ten goede. Hierbij is visie bepalen op lange termijn belangrijk. Hoe moeilijk dat vaak ook is vanwege alle ontwikkelingen in de sector.

Door goed naar medewerkers te luisteren en confrontaties niet uit de weg te gaan kunnen de benodigde veranderingen in gang gezet worden. Van onderaf met een kader van mogelijkheden, onderling vertrouwen én vanuit persoonlijke kracht.  

 

Ik kom zelf van de werkvloer en heb te vaak gezien en ervaren dat de ruimte om mee te denken en persoonlijke groei afgenomen werden van medewerkers in plaats van gestimuleerd. Dit leidt onherroepelijk tot ontevredenheid en conflicten waar zorgvragers direct de dupe van zijn.

Hoe erg is dat? 

 

Mijn drive is om kansen te creëren voor anderen en ook voor mezelf. Ik wil me altijd blijven ontwikkelen want daar word ik blij van. Ik ben compleet in de ban geraakt van de kracht en het plezier van ervaringsleren. In 2007 ben ik een weekend zelf deelnemer geweest in mijn eigen pilot training. Vanaf dat moment gun ik iedereen in de zorg deze bijzondere ervaring. Mij heeft het een enorme verdieping qua verbinding gegeven met bewoners. En ook met mijn moeder toen zij Alzheimer kreeg en wij als kinderen de mantelzorg op ons genomen hebben.  

 

Een krachtiger middel om geconfronteerd te worden met je eigen en andermans gedrag bestaat niet. En dat dit ook super grappig kan zijn past helemaal bij mij. Niets is zo fijn dan samen met je collega’s de slappe lach te hebben om je eigen of andermans onverwachte reacties. Deze ervaringen vergeet je dan ook nooit meer. De inzichten en concrete acties stromen als vanzelf naar binnen. De veranderingen vinden als vanzelf plaats en zijn nog leuk ook. 

 

Sinds een aantal jaren ondersteunen we ook, door middel van met name stagebegeleiding en persoonlijke coaching, statushouders bij hun integratie en groei naar een betaalde baan in de zorg. Ik zie dat deze mensen van nature zorgzaamheid in zich hebben, maar in de Nederlandse systemen vastlopen en vaak geen kans krijgen.

Ik geloof in praktische (taal)programma's en persoonlijke coaching waardoor onze kandidaten in hun kracht komen en integreren in de Nederlandse maatschappij.

Als dat lukt hebben we de win/ win/ win te pakken. Voor zorgorganisaties is het zeker interessant vanwege het grote personeelstekort en een groeiend aantal bewoners van buitenlandse afkomst.   

 

Wat breng jij mee?

Door mijn vertrouwen in mensen en te kijken naar wat er wel kan i.p.v. wat niet kan wil ik mensen stimuleren en activeren het beste uit zichzelf naar boven te halen. Mijn grote uitdaging is de mens te ontmoeten, in verbinding te komen en alle opgebouwde schillen af te laten vallen. Uiteindelijk is dat ook wat de bewoners, patiënten, cliënten en hun families van ons vragen en bij ons zoeken. Wees jezelf want dat is goed genoeg.  

 

Verder heb ik veel positieve energie en de overtuiging dat het werken in de zorg het meest mooie vak is dat er is. Daadwerkelijk voor een andere persoon het verschil kunnen maken geeft enorm veel voldoening. Dat kunnen doen zit vaak in de kleine details van ons gedrag. Die spiegel wil ik mezelf en iedereen om me heen continu voorhouden.

 

Naast het werk binnen De Keerzijde waar houd je nog meer van?

Ik hou enorm van gezelligheid en veel 'gedoe'. Daarnaast geniet ik vaak en veel van sport. Hiermee lukt het mij om even nergens meer aan te denken. Ik woon met veel plezier op het platteland na vele jaren in verschillende steden in binnen- en buitenland gewoond te hebben. Naast mijn bedrijf ben ik ambassadeur van Constru Casa NL van waaruit kansarme families geholpen worden bij het bouwen van hun nieuwe huizen in Guatemala. Wanneer de mogelijkheid er is ga ik samen met mijn dochter een paar weken helpen bouwen als vrijwilliger.

Daar heb ik nou enorm veel zin in! 

"Geef me werk wat bij me past en ik hoef nooit meer te werken."

 

- Confucius -

Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.