Het verhaal van Rayan

  

Stichting Welzijn en Ondersteuning ( SWO ) Drimmelen maakte in het teken van de dag van de vrijwilliger een korte film van Rayan.
Zij is één van de leerlingen die vanuit De Keerzijde begeleid wordt bij haar opleiding in de zorg.

En dat met succes!

 

Dit filmpje is gemaakt na één week dat Rayan met haar werk begonnen was bij de Antonius Abt van Surplus in Terheijden. Het lijkt alsof zij er al maanden werkt. 

 

 



En zo ging het ook: Rayan kreeg de kans om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Zij greep deze kans met beide handen aan en dat is maar goed ook. 

Haar begeleider zag direct dat Rayan zeker potentie heeft om door te groeien naar hoger niveau en een betaalde baan in de ouderenzorg. 

Dat gaan wij vanuit De Keerzijde natuurlijk volgen en ondersteunen daar waar nodig en gewenst.   

 

Rayan woont met haar gezin in Terheijden. Als jonge vrouw kwam zij vanuit Soedan vier jaar geleden naar Nederland. Haar man was anderhalf jaar ervoor al gegaan.

In Nederland werden hun kinderen geboren. Haar man had ondertussen een betaalde baan gevonden en zo kwam Rayan thuis te zitten in een voor haar vreemd land. 

 

Een leuk weetje: toen haar man in Nederland aankwam heeft hij zich direct als vrijwilliger in de zorg aangemeld omdat hij de Nederlandse taal zo snel mogelijk eigen wilde maken. En dat is hem gelukt. 

 

Eenmaal in Nederland leerde Rayan de Nederlandse taal en haalde haar inburgeringsexamen. Helaas voelde de Gemeente geen noodzaak om haar verder te helpen omdat haar man voldoende inkomsten had.

Bij de Gemeente heet zo iemand een NUG- ger. Niet uitkeringsgerechtigde. 

Rayan zat thuis, wilde graag werken maar wist niet hoe dat te regelen.

Zij meldde zich aan bij het ROC voor een opleiding in de zorg. En daar is de eis dat je een stage adres moet hebben voordat je kunt starten. Dat lukte Rayan niet omdat zorgorganisaties geen stages bieden aan leerlingen op niveau 1 en vaak ook niet op niveau 2. Rayan liep vast. 

 

Via onze leerling Mawahib hoorde ze van De Keerzijde en belde Lieke op. De motivatie bij Rayan was enorm om hoe dan ook in de zorg aan de slag te gaan. Lieke was direct onder de indruk van haar enthousiasme en motivatie. Daarom besloot zij om samen met Rayan op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk bij de zorgorganisatie in dezelfde plaats als waar Rayan woont. Dit vanwege de bereikbaarheid en opvang van de kinderen. 

Eenmaal als vrijwilliger aan de slag kon Lieke de stagebegeleiding op zich nemen en haar ondersteunen met de praktijkopdrachten. 

Vanuit Vluchtelingenwerk werd Rayan geholpen met het regelen van de kinderopvang. Zo kregen de kinderen ook de kans de Nederlandse taal goed te leren en vriendjes en vriendinnetjes te ontmoeten.  

Fijn dat ze bij de Antonius Abt in Terheijden Rayan de kans boden om als vrijwilliger te kunnen laten zien wie zij is en wat zij de zorg te bieden heeft. 

 

Binnen een paar dagen waren de bewoners en collega's al heel erg blij met haar. Rayan pakt aan, stelt vragen, is actief en gezellig. Een hele mooie aanwinst voor bewoners en een waardevolle ondersteuning voor medewerkers. 

Zo kon Rayan starten met haar speciale opleiding bij het ROC en ontwikkelde ze zich als een betrokken, warme en actieve collega. Haar begeleider zag direct potentie in haar om door te kunnen groeien. En dat is wat er nu gebeurt. Binnenkort zal Rayan doorgroeien naar niveau 2. Wij hopen dat we dan ook de stagebegeleiding kunnen verzorgen want niets zo leuk als Rayan te zien ontwikkelen en doorgroeien naar een volwaardig zorgmedewerker. Haar allerbelangrijkste kwaliteit? Zij neemt de tijd voor bewoners, luistert oprecht, stelt vragen en maakt verbinding met de mensen.

Eerlijk is eerlijk: wij kunnen nog veel leren van haar vanzelfsprekende en warme manier van omgang met bewoners. Zo ook van haar geduld en interesse bij bewoners met dementie. 

 

Ondertussen heeft zij al een volledige Soedanese maaltijd gekookt voor bewoners. Ze hebben ervan gesmuld en konden er twee dagen ruim van eten. 

Hoe leuk is dat?  

 

 






Schrijf je in

We sturen maximaal 4 keer per jaar
een nieuwsbrief toe.