Werken in de zorg geeft veel stof tot nadenken. Bovendien maken we bijzondere situaties mee tijdens onze workshops, trainingen en opleiding.
De Keerzijde gaat onder je huid zitten. Je vergeet het nooit meer.
Deze herkenning en nieuwe ideeën uit de praktijk delen we graag met je in blogs.
De ouderenzorg wordt steeds complexer. Waar vroeger iedereen die het wilde vanaf zijn 65e een plekje kon vinden in een ‘bejaardentehuis’ is dat nu ondenkbaar. Het aantal 65-plussers is door de babyboom na de Tweede Wereldoorlog groter dan ooit. Er is simpelweg geen plaats meer voor zoveel ouderen in de zorglocaties. Als oudere moet je heel wat mankeren, wil je een indicatie kunnen krijgen voor een woonzorgcentrum. Daarbij hebben wij heel veel nieuwe collega's nodig.
Maar wat is daarbij belangrijk?
Altijd als ik deze vraag aan iemand stel, denk ik terug aan mijn zorgbehoevende vader. Hij was wetenschapper en had drie titels bij zijn naam staan: professor, doctor en ingenieur. Natuurlijk ben ik daar als kind best een beetje trots op. Al heb ik er zelf niets voor gedaan. In de tijd dat mijn vader ziek werd, werd me echter duidelijk hoe betrekkelijk al die titels waren. Mijn vader was 89 en wist dat hij binnen afzienbare tijd zou sterven. Hij zei tegen ons, zijn kinderen, dat hij op zijn rouwkaart zijn titels niet wilde terugzien. Alleen zijn naam. Hij wilde herinnerd worden als de mens achter de titels. Zo wilde hij ook verzorgd worden; van mens tot mens. Dat is in mijn ogen precies wat er gebeurt zodra je van zorg afhankelijk wordt. Dan vervagen diploma’s, titels en zaken die status aanduiden. Dan draait het om je inleven in iemands situatie en doen wat er nodig is. Met warme en liefdevolle zorg. Mijn belangrijkste vraag is dan ook: Waar let jij op als je nieuwe medewerkers aanneemt? Zijn competenties van doorslaggevend belang of durf jij te kiezen voor een medewerker met minder kwalificaties die vanuit een warm hart zorgt en de benodigde competenties wel op een andere manier of op de werkvloer aanleert?
- Confucius -