REACTIES DEELNEMERS

“Het was een bijzondere ervaring om een dag zelf zorgvrager te zijn. Dan merk je hoeveel er om je heen geregeld en gedaan wordt. Hoe je daar als persoon passief van wordt terwijl het lijkt alsof de verzorgenden het alleen maar drukker krijgen. Hierdoor trok ik mij terug, ook om de bemoeienis met alles te vermijden. Laat me maar even wilde ik steeds zeggen.”

“Na deze ervaring besef ik pas echt wat het betekent om in een groep te moeten leven en de regie kwijt te raken. De behoefte om zelf te bepalen en ruimte te krijgen om de dingen op je eigen manier, in je eigen tempo en in je eigen tijd te doen is zo groot en belangrijk. Daar zal ik veel meer op gaan letten bij mijn bewoners.”

“Jeetje wat een ervaring. Wachten, wachten…..en afhankelijk zijn van de begeleiding. Rustig blijven en met regelmaat in een deuk liggen van het lachen vanwege de situaties die spontaan ontstaan.”

“Dit is een cadeautje voor mezelf.”

“Je ‘voelt’ de voorbeelden die langskomen.”

“Confronterend om te ontdekken dat je niet opkomt voor jezelf terwijl je van nature best krachtig bent.”

“Moet je nagaan dat wij dit dagelijks met onze bewoners doen.”

“Ben bewust geworden van de smoesjes die we bedenken om iets niet te doen.”

“Ik heb geleerd dat goede dingen langzaam komen en dat wij gewoon vaak te snel willen.”

"Verrast ben ik door alle indrukken en gevoelens die ik heb gevoeld gedurende deze dag. Deze beleving is voor mij een startpunt om mezelf als professional te verbeteren. Met veel plezier stop ik dit in mijn rugzak en wandel verder mijn vak in!"

“Het was een erg leerzame cursus; weet nu nog beter hoe cliënten zich soms voelen, hoe makkelijk je iemand “lam” maakt door hem/haar te veel uit handen te nemen. Ook in het stukje theorie geleerd, dat we soms echt wat zakelijker mogen zijn in de zorg (en niet té zacht moeten zijn). Dit komt uiteindelijk alleen maar ten goede van de cliënten! Bovendien ook erg veel lol en plezier gehad tijdens de cursus, waardoor de cursus ook niet “zwaar” voelde. Ik vind het een must voor iedere medewerker”.

“Wat we nu met elkaar bereikt hebben in 2 maanden tijd had ons anders anderhalf jaar gekost.”

“Deze training is een geweldige training voor een team. De training is concreet duidelijk interactief en zeer bruikbaar om de teamsamenwerking te verbeteren qua communicatie en  samenwerking. De dag dat ik zelf cliënt was werkte erg goed. Ik werd met de neus op de feiten gedrukt en ervaarde zelf hoe het is om afhankelijk te zijn en hoeveel macht je als begeleider hebt. Erg om te ervaren. Buiten het feit dat ik er veel van opgestoken  heb was het ook erg hilarisch en komisch. Kortom een training die ik niet had willen missen.”

“De kwaliteit van leven van de cliënten is na deze training echt toegenomen en dat was de investering meer dan waard.”

“2 ochtenden theorie en een dag verzorgd worden, een bijzondere ervaring. Je wordt die dag zelf begeleid en je krijgt een beperking erbij (slecht zien, doof- oordoppen, rollator) op die manier kan je ervaren hoe het is om hiermee om te gaan en hoe begeleiders met je omgaan. Je ervaart dat je regie snel weg is en er veelal van je overgenomen wordt terwijl je veel zelf kan doen. Wanneer je dan aangeeft dat je het zelf kan doen, word  je al snel als” lastig” ervaren. Wat opvalt is dat er veelal door begeleiders gesproken wordt over koetjes en kalfjes (waar wij dan als cliënt  hinder van ondervinden). Een echte bewustwording deze dag.”

 

 Er is meer respect en openheid. Dat geeft mij heel veel nieuwe energie.

De Keerzijde BV is onderdeel van Holding DK Zevenbergen, KVK nr. 58262652